In Laakdal moeten de burgers hun restplastic, in de bekende lichtgroene IOK-zakken, zelf naar het containerpark brengen. Niet in eigen gemeente, wel in buurgemeente Meerhout.

'Groen Laakdal stelde in het verleden al voor om restplastic op te halen. Mensen die extra sorteren, mogen extra beloond worden. Het gemeentebestuur koos ervoor daar niet in mee te gaan.

Dinsdag gaan de containerparken weer open. Men verwacht een echte overrompeling. Veel mensen gebruikten hun vrije tijd om kasten leeg te maken en zolders op te ruimen. Die spullen moeten nu naar de kringloopwinkel of het containerpark.

Mensen die enkel hun restplastic (groene zakken) willen wegbrengen lopen het risico urenlang te moeten aanschuiven tussen de andere containerpark-gebruikers.

Groen Laakdal brengt haar voorstel nu opnieuw.

Dit keer in het kader van de coronamaatregelen. De Groenen stellen voor om, zolang de maatregelen gelden, met de gemeente een ophaalronde te organiseren elke twee weken.

"Grote groepen mensen moeten we nu echt vermijden, ook in de rij bij het containerpark," legt gemeenteraadslid Paul Mondelaers (Groen) uit.

"Bovendien staan er meerdere gemeentelijke arbeiders op tijdelijke werkloosheid. Die mensen lijden dus loonverlies, terwijl we hen wél aan het werk kunnen zetten. Tot er weer gehakseld kan worden, tot er weer materiaal moet geleverd worden voor evenementen, kan de gemeente hen inzetten voor zulke ophalingen.

Zo is iedereen tevreden: het containerpark blijft veilig, de restplastic wordt opgehaald en onze arbeiders krijgen hun volledige loon. Win-win-win, dus."

Verder vermindert deze maatregel ook de kans op sluikstorten en stoken. Properheid en milieuvriendelijkheid zijn twee dingen die de gemeente Laakdal hoog in het vaandel draagt. De Groenen hopen dus dat hun voorstel het haalt. Op sociale media krijgt het alvast veel bijval.

Afgelopen vrijdag werd het voorstel ingediend bij de gemeentelijke Corona-Crisiscel. Hopelijk gaat de maatregel snel in voege.' (groen)